Ordförande har ordet!

15 Oktober 2020

Nu har äntligen Field Trial säsongen startat! 

Jag vet att de flesta i vår klubb tycker att hösten med allt vad det innebär med field trials och jakter är den bästa årstiden. I våras när Covid-pandemin slog till var det inte självklart att vi skulle kunna genomföra en field trial-säsong överhuvudtaget. Men vi har lyckats genomföra våra WT:n med ett riktigt bra ekonomiskt resultat, inte minst tack vare domare och funktionärer som ställt upp på våra Working tests, så vi går in i field trial-säsongen med bra förutsättningar. Våra lotterier ger också ett stort bidrag och naturligtvis alla startande som fyllt våra WT:n. I provprogrammet har vi nu 9 planerade field trial vilket gläder mig mycket. Klubbmästerskap i år är fortfarande preliminärt då det är osäkert om vi kan få hit engelska domare.

Syftet med klubben är att utveckla våra hundar och oss som förare genom att bedömas under riktig jakt och detta ställer krav på oss som förening. Inte minst måste våra funktionärer och domare ha erfarenhet av jaktformen för att vi skall få bra kvalitet på våra field trials. En stor del av kvalitén är att vi vill ha engelska domare för att ta del av deras kunskap och erfarenhet, som vi alla vet har det varit svårt under pandemin. Vårt klubbmästerskap vill vi hålla med engelska domare, därför är det just nu är osäkert om vi kan genomföra mästerskapet. Kan vi inte få medverkan av våra engelska kollegor så planerar vi för ett field trial. 

Vi genomför våra field trial under jakt och som i alla jaktsammanhang kan man inte veta var, när och hur viltet kommer. Vi försöker skapa så bra förutsättningar för att hålla hög kvalitet på våra prov, därför blir vi ibland tvungna att flytta provaplatsen om vi bedömer att tillgången på vilt inte uppfyller våra ”krav”. 

Funktionärer är en förutsättning för att genomföra proven och vi behöver alltid fler. Att t ex vara viltbärare är ett utmärkt sätt att skaffa sig erfarenhet kring hur våra prov fungerar. Jaktledare, dog stewarts och inte minst domare behöver alla utbildas för att vi skall kunna hålla vår höga kvalitet och under våren kommer vi att ha utbildningsaktiviteter för dessa roller.

Har du inte anmält dig ännu till något av våra field trial eller om du vill bidra med att hjälpa till som funktionär på våra prov, hör av dig via hemsidan eller PM till mig så hittar vi en uppgift.

 

20 Juli 2020

Sommar!

 

Vi har precis passerat halva året och det har nog varit en av dom tuffaste månaderna på många sätt. Många av oss har fått ändra våra planer på grund av Covid-19; inga Engelska domare, inte så många Working tests, inställda Englandsresor, en del av oss har fått arbeta mycket mer om vi är i sjukvården, andra har kanske blivit permitterade eller ännu värre blivit av med sina anställningar. Men för att citera en av mina gamla chefer ”Vi ser ljuset i tunneln…”

 

Tack vare att vi kunnat genomföra våra träningar med domare som instruktörer helt utan ersättning, dvs alla intäkter har gått direkt till klubben, så kommer vi att kunna genomför ett antal Field Trials till hösten. Styrelsen kommer att publicera Field Trial programmet inom kort

.

Våra träningar som har genomförts har tillfört en hel del medlemmar som funderar på att starta på WT eller Field Trials, vi få mycket frågar typ ”Vågar jag starta?”. Jag tror att om man vågar ta steget så kommer man att se att det faktiskt inte är så farligt. Om jag har en hund som är stadig vid sidan, styrbar (stopp, höger, vänster och inkallning) så är det till sist vår egen tro på hunden som avgör. Även den bästa, tryggaste och vassaste apportören kan helt plötsligt göra något som man aldrig tänkt eller trott, då är det bara att bita ihop och komma igen på nästa provtillfälle. Går du och tvekar om du och din hund är redo för Field Trials ta chansen och anmäl dig till en av våra träningsjakter för att få lite rutin.

 

Vi vill ha en klubb där vi trivs och har roligt men också där vi utvecklas som förare och får fram duktiga apportörer. Jag tycker vi har en bra stämning på våra arrangemang och jag hoppas att du som är i början av din tävlingskarriär känner dig välkommen.

 

När vi nu summerar första halvåret av 2020 så har vi haft drygt 70 medlemmar på våra träningar som därigenom bidragit till att vi kan finansiera våra Field Trials. Jag vill också rikta ett jättestort tack till er domare och funktionärer som ställt upp!

 

10 Maj 2020

Hej alla!
Den här våren blev inte som något vi varit med om tidigare. Vi har alla mer eller mindre drabbats av konsekvenserna kring Covid-19. Jag vet att vi har medlemmar som jobbar inom vården – ni har fått kämpa, andra av oss blir drabbade av minskade arbetstider, permitteringar och kanske till och med risken att förlora sitt jobb.
Tidigt under våren meddelade vi att vi ställer in alla planerade working tests fram tom maj. Vi bedömer nu att vi kommer att kunna genomföra våra planerade working tests från juni och framåt. Vi följer fortfarande myndigheternas riktlinjer och rekommendationer. På hemsidan under Allt om våra prov har vi förtydligat hur vi ska undvika smittspridning.

Jag är glad att vi nu sakta och med försiktighet kan komma igång med en del av vår tävlings verksamhet igen. Vi har ändå kunnat genomföra träningar i mindre grupper och tack vare ett engagemang från några av våra domare som ställt upp som instruktörer så har vi lyckats få in en del intäkter som kan täcka höstens Field Trials.
Ni som följer SGL på Facebook har säkert sett vilket positivt gensvar vi fått kring vår nya satsning på ”Next Generation”. Så mycket engagemang, vilja och glädje det finns bland yngre medlemmar som brinner för att träna och tävla. Hjälp oss att stötta detta på alla sätt du kan!
Ta hand om er!
Hälsningar,
Christer

26 Mars 2020

Bäste SGL medlem!
Våren är här och vi borde ha full fart i våra hundträningar, prov och andra sammankomster men tyvärr ser inte denna vår ut att bli som alla andra. Vi är alla direkt eller indirekt berörda av Covid-19 pandemin och vi gör alla olika uppoffringar för att hindra spridningen.
När det gäller SGL’s Working tests under den kommande tiden så följer vi Folkhälsoinstitutets riktlinjer för att motverka spridningen, du kan själv gå in och se deras rekommendationer för olika arrangemang: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/

I all denna ”krisinformation” så tror jag att det är viktigt att hitta några ljusglimtar, utomhusaktiviteter (med riskmedvetenhet) såsom hundträning, prov, gemensamma träningar etc. bidrar till vår mentala hälsa och välbefinnande! Att få fokusera på min hund gör gott både för hunden och mig själv! Om du har funderingar kring vårens working tests, så hör gärna av dig. Som du säkert förstår kommer vi inte att ha några engelska domare på proven inom den närmaste tiden – men i denna situation hoppas jag att du kan se allt annat positivt med våra WT’n. Själva provformen är ju inte beroende av engelska domare och vi kommer att planera för att kunna lösa våra prov med svenska domare. Så anmäl dig och få en trevlig dag med dina SGL kamrater!

Från och med måndag kommer jag att få extra fritid eftersom mitt företag nu går in i korttidspermittering, det enda positiva i detta är att jag kommer att ägna mina hundar och SGL mer tid, så om allt gåt enligt min plan så kommer i alla fall min hund att vara vältränad inför sommarens aktiviteter och höstens jakter.

Ta hand om er!

Hälsningar
Christer Johansson

19 Mars 2020

En blåsig dag i februari hade vi vårt årsmöte i Gränna. Förmiddagen ägnades åt diskussioner kring olika provsituationer dessutom kom Joakim Breimark från Långtora Hund & jakt och berättade om deras verksamhet. Långtora är en av SGLs nya sponsorer. Den första stora aktiviteten tillsammans med Långtora är vår träningsvecka 13-16/5, hoppas att vi ses där. Efter lunch hölls det formella årsmötet där några nya personer blev invalda i styrelsen och några har fått nya roller. Bland de som fått nya roller är jag, Christer Johansson, som tagit över ordförandeklubban efter Janne Wiberg. Vi håller som bäst på att arbeta med att starta upp kommittéarbetet och när allt är på plats kommer en presentation av styrelsemedlemmarna och deras ansvarsområden på medlemssidorna.

Lite kort om mig. Jag har suttit i styrelsen 1 år som vice ordförande och nu byter jag och Janne roller. Jag är relativt ny i retrievervärlden och ännu grönare i field trial-världen. Jag köpte min första labrador 2007 och just nu har jag Kelly 8 år och Blaise 10 mån därhemma. Kelly gillar mest att jaga tillsammans med mig men tanken är att Blaise ska bli min provhund.

Jag ser fram emot att fortsätta vara delaktig i utvecklingen av klubben. Det glädjer mig mycket att vi nu startat Next Generation, som riktar sig till yngre hundförare.. Mer information kommer inom kort på hemsidan.

Även om det inte varit mycket till vinter i södra Sverige så blir det lättare att ta tag i hundträningen nu när det blir ljusare på kvällarna. Jag ser fram emot att träffa er på något av vårens working test, antingen som funktionär eller som startande.
Hälsningar,
Christer