Notiser från kurser mm

Träningsdag på Långtora (20-07-14)
Lördagen 4 juli arrangerade SGL en heldagsträning på Långtoras fantastiska anläggning utanför Enköping, bara en timmes bilfärd från Stockholm. Helena och Fredrik Lindström var instruktörer och Gemma Gyles funktionär. Långtora bjuder på varierad och utmanande terräng som dessutom är fantastisk vacker så här mitt i sommaren med böljande gula senapsfält och intensivt blå sibiriska ärtväxt som enkelt når upp till armhålorna. Den sistnämnda växten är ett mycket effektivt skydd för utsatt vilt som bland annat blivit populärt i Finland, berättade Jocke Breimark som är vår kontaktperson på Långtora.

Allt som allt kom 10 ekipage för att slipa formen. Förmiddagen bjöd på blåst och regn men trots det var det idel glada miner. Vi bestämde gemensamt att göra träningen så tävlingslik som möjligt vilket innebar en walk up på de frodiga fälten med skytt på varje sida i linjen och domaren Helena i mitten. Helena förde anteckningar och betygsatte varje apport. När arbetet inte var effektivt fick man kalla in och nästa hund fick chansen. Mycket nyttigt att få en känsla för hur lång tid man har på sig för att vara effektiv och nyttigt att kalla in under pågående arbete, för vem vill stå på prov och inte lyckas få in hunden om domaren ber om det? Precis sådana situationer kan och ska en bra träningsdag bjuda på!

Alla ekipage gjorde flertalet bra apporter och dagen flöt fint. En bidragande orsak var säkert att alla hundar var stadiga, gick fot, levererade till hand samt var i gott samarbete med sina förare. Det gjorde dagen effektiv och roligt och stämningen var verkligen på topp. I halvtid fick alla ekipage öppen och ärlig kritik vilket peppade oss alla inför eftermiddagen. Ville vi fortsätta med tävlingsträning? Självklart!

Vi åt en pandemi-säker och god lunch i restaurangen för att stötta Långtoras verksamhet och diskuterade förmiddagens apporter. Efter lunch bytte vi mark men fortsatte på samma koncept, nu med lite adderad svårighet som att flytta ner till andra sidan linjen för att skicka, korsande apporter och skick genom de extremt höga och trassliga ärtorna. Här gick vi väl alla lite bet, så för att verkligen få chansen att utnyttja terrängen avslutande vi med att skicka på direktmarkeringar genom ärtorna. Så himla bra att få säkerställa att hunden går rakt igenom och rakt tillbaka genom tät vegetation. Inte alls självklart när terrängbytet ser ut som en massiv blå vägg.

Tack alla för en energigivande och inspirerande dag! Tack Helena, Fredrik och Gemma för bedömning, skott, kast och anvisningar under arbete. Det sista vi gjorde innan vi skiljdes åt var att stämma av datum för att ses på en träningsjakt på Långtora i höst. Det ser jag verkligen fram emot!//Lotta Luciani