Intervju med Helle Golstrup

Hej Helle Golstrup! Grattis till din andra vinst i Open och att din hund Marsala blivit SGL:s första Field Trial Champion! Hur började du med hundar och hundträning?
Lars Mejlby och jag har en liten kennel, Seahill High Wind Gundogs. För tillfället har vi bara labradorer men tidvis har vi också haft spaniels. Vi har fött upp labradorer sedan 1990. Till att börja med var det Lars som höll på med hundar och jag med hästar men 2005 behöll jag en egen labrador och 2018 föddes Marsala som är efter FTCH UHM-2014 Seahill High Wind Mac Dash och FTCH Seahill High Wind Gunnar ́s Twig, som
båda var Lars hundar.

Kan du berätta om din och Marsalas resa fram till nu?
Marsala är en yngre syster till Seahill High Wind Twig Tara som vann SGL:s mästerskap 2022. Vi har följt Tara och är väldigt nöjda med henne så vi gjorde om kombinationen 2018 och Marsala föddes. Marsala och jag fick en riktigt dålig start. 2018 fick jag diagnosen bröstcancer och 2019 fick jag lungcancer. Jag gick igenom cellgifts- och strålbehandling och jag orkade inte träna Marsala. Marsala är en smart och mentalt stark hund så hon blev väldigt självständig och tyckte hon klarade sig utan mig. Jag fick verkligen jobba med mitt ledarskap och sakta blev vårt samarbete bättre. 2021 vann Marsala SGL:s mästerskap. 2023 har varit ett bra år för Marsala. Hon vann ytterligare ett Open-prov i SGL och blev FTCH och hon fick sitt första certifikat på ett Open-prov i Danmark.

Du har tränat och tävlat i många år i retrievervärlden. Är det första gången du vinner ett mästerskap?
Nej, jag har haft turen att tävla och vinna på mästerskap tre gånger i tre olika länder. 2009 i Norge, 2016 i Danmark och 2021 i Sverige.

Vad är dina planer för framtiden?
Jag har två tävlingshundar; Marsala och en ung hane som heter Seahill High Wind Buzzard Hardcore Gamer. Gamer har jag precis börjat starta på prov i Danmark och jag hoppas han blir redo för Novice under 2024. För Marsala är målet att få det sista certifikatet så att hon kan bli FTCH i Danmark. Jag vill passa på och tacka SGL för fina prov och speciellt tack till alla funktionärer. Utan er, inga prov.