Intervju Birgitta Staflund Wiberg 2022

Hallå Birgitta Staflund Wiberg! Stort grattis till din vinst på tvådagars Open Stake i sportens hemland Storbritannien! Kan du berätta om din och Daves resa från unghund till att kvala till IGL - världens mest prestigefyllda Field trial?
Birgitta: Dave, (Drumgoose Klinkhammer) köpte jag av min vän Billy Lundy på Nordirland som valp. Han kom tillsammans med sin bror Thomas (Drumgoose Connemara) till Sverige med Lena Högfeldt som lämpligt nog vistades på Nordirland under perioden de skulle hem till Sverige och som var vänlig nog att ge dem lift.
Som valp råkade han ut för en otäck skada i sin bog och armbågsled. Han fick sedermera en etta på den armbågen vilket inte påverkar honom alls turligt nog. Dave är en väldigt mjuk och känslig hund som lätt blir bekymrad om det blir fel. Han behöver alltså mycket tydliga ramar och regler för att känna sig trygg och säker. Han älskade att träna och var lättlärd. Han har alltid tränats med Field trials som mål och har varit jämn i sina resultat med 11 placeringar av 15 prov i Storbritannien. Han har fått mogna i sin egen takt och är en trygg och stabil hund.
Jag förstår att Dave är speciell. Kan du berätta om vad som gör honom till den hund han är? Vad är hans största förtjänster som tävlings/jakthund?
Birgitta: Han är duktig på att finna vilt i kombination med ett stort lugn. Dave hetsar aldrig upp sig, spänner sig aldrig, flåsar aldrig av upphetsning eller darrar i kroppen. Han är iskall i alla situationer i jakten. Field trial temperament är en förutsättning för att lyckas med hundarna på den här nivån. Han är ingen het hund, han lufsar bredvid mig och ser nästan tråkig ut, men han missar ingenting. Han älskar att få beröm! Han är en genomsnäll och god kille. Han är 100 % ärlig - också något som jag tror är en av anledningarna till hans många placeringar.
Du har ju tränat och tävlat samt varit domare i många år inom retrievervärlden. Är det första gången du kvalat till IGL?
Birgitta: Ja det är det. Jag har kvalificerat hund två gånger till irländska Championship:et och vunnit och placerat flera hundar i Storbritannien men det här är första gången det har räckt hela vägen till IGL.
Vad är så speciellt med IGL?
Birgitta: Det är den förnämsta av alla Field trials i världen skulle jag säga. De bästa av de bästa kvalificerar sig genom att en så kallad A-kvalifikation som innebär vinst på tvådagars open-prov för 24 hunda. Man kan också kvalificera sig genom B-kvalifikationer som innebär tre vinster på ett endagars open-prov eller 2:a vinnar på 24-hundars 2-dagars open.
Hur vanligt är det att utländska ekipage kvalar till IGL?
Birgitta: På senare år har det ”omöjliga” hänt mer ofta. Två svenskar har kvalificerat sig, en dansk, och ett fåtal från kontinenten. Det är inte lätt, många britter försöker hela sitt hundliv utan att lyckas. Det är självklart så att det beror på att britternas generositet i att hålla träningar och dela med sig till oss utanför Storbritannien har haft en direkt effekt på standarden. Några av oss har sneglat mot Storbritannien och vågat utmana oss genom att starta på britternas hemmaplan.
Var och när går provet i år?
Birgitta: IGL går av stapeln på Holkham Hall 5-7/12
Hur ser din och Daves uppladdning inför IGL ut?
Birgitta: Dave är sju år och en rutinerad hund. Jag vill helst bara få lite pickingup möjligheter för honom, allra helst i betor men han är väldigt trygg i betor så det känns inte avgörande. Att hålla i gång honom på fågel är det viktigaste.
Vi önskar Birgitta och Dave ett stort lycka till på IGL!